Многослойният (инженерен) паркет

Нареден трислоен паркет

   Съчетание на класика и съвременни технологии. Събрал в едно визията и топлината на естествените материали и предимствата на съвременните инженерни познания.

   Многослойният или наричан още инженерен паркет е направен от истинска дървесина, какъвто е и традиционния масивен паркет. Конструкцията на многослойния паркет е тип „сандвич“ състоящ се от няколко различни слоя слепена дървесина. Най-отгоре е поставен пласт от сравнително по-скъпа и по-твърда дървесина с дебелина от 1.5 мм до 3.0 мм., което всъщност представлява лицето на паркета. Дървесината може да е най-различна, от обикновена до рядко срещана и екзотична.

   Върху лицето на паркета е положен при специални условия няколко слоя лак, което придава допълнителна твърдост на подовата настилка. Следващите два слоя под най-горния са направени от по-обикновена и по-евтина дървесина, която служи за изолация и да придаде стабилност на паркета. Слоевете са разположени кръстосано на нишките под ъгъл 90 градуса, което определя и едно от най-големите предимства на многослойния паркет, сравнително ниското повлияване от наличната влага в помещенинето.

   По начина на редене и вида на отделните парчета има няколко вида многослоен паркет. Той може да се състои от отделни сравнително малки паркетини, по подобие на традиционния солиден паркет или да е във вид на по-големи плоскости с горен слой, състоящ се от слепени отделни парчета дървесина, по подобие на ламинирания паркет. Многослойният паркет може да изисква редене като традиционния, с лепене или коване за основата, или по подобие на ламинирания, с лепене „нут и перо“ или „клик“ система. При втория вид многослойни паркети настилката остава незалепена за основата (плаваща). Разбира се всеки от тези видове си има своите предимства и недостатъци.

   Предимства на многослойния паркет:
1. Изграден е от естествена дървесина и по нищо не се отличава от традиционния солиден паркет.
2. Почти нищожно се повлиява от влагата в помещението. Подходящ за помещения и райони с висока влажност или с рязка промяна на влажността.
3. Може да се цикли от 1 до 3 пъти. При подходящи грижи за паркета това означава от 20 до 50 години дълготрайност.
4. Обикновено е фабрично лакиран. Това предполага изключване на допълнително първоначално циклене и лакиране (прах и миризми).
5. Възможност за самостоятелно редене, „направи си сам“. Тук разбира се ще направим следната уговорка. Реденето на фабрично лакиран паркет изисква много повече познания и опит предвид на това, че всеки пропуск и грешка не могат да се коригират така лесно с фугиране, циклене и лакиране, както това става при традиционния паркет. Затова, освен ако помещението не е прост правоъгълник без допълнителни чупки и ъгли, ви препоръчваме поставяне от добър професионалист.

   Недостатъци:
1. Сравнително по-малка дебелина от традиционния паркет, а от там и по-слаба изолация.
2. Сравнително по-малко възможности за циклене и подновяване от традиционния.
3. Тъй като не изисква циклене, ако не е произведен с перфектно качество и пода не е равен, се получават леко забележими разлики във височината (ръбчета) между отделните паркетини. При първото циклене, тези разлики изчезват.

   Нашият професионален опит включва стотици обекти, главно в Съединените Щати, изпълнени с многослоен и екзотичен паркет. Свържете се с нас, за безплатен оглед и консултация.

Позвънете ни

Йордан Стойков
0899-862-716Конструкция на трислоен паркет


Редене на трислоен паркет


Нареден трислоен паркет